RL

Robin Linderborg

3 apr. 2019

Vi delar med oss av kod och analys

I januari lanserade vi den nya sektionen Veckans graf på datastory.org. Nu delar vi med oss av all kod som producerar respektive graf, från inhämtning av data till visualisering. Du hittar allting på Github.

På Datastory är vi beroende av öppen data och vill själva vara så transparenta med våra arbetsmetoder som vi bara kan. Det här är första steget i vårt arbete med att öppna upp delar av våra interna verktyg och analyser.

Vi arbetar i en miljö med "digitala anteckningsblock" som med ett samlingsnamn kallas Project Jupyter. Ett och samma anteckningsblock (notebook) innehåller ofta både vanlig text som dokumenterar arbetsflödet, kod som utför uppgifterna, och själva graferna.

Fler exempel

Flera andra svenska medieorganisationer jobbar redan aktivt med att dela med sig av sina analyser som öppen källkod. Dagens Samhälle har samlat ett dussintal projekt på Github där användarna kan följa arbetsmetoden bakom deras publiceringar.

Organisationer som J++ publicerar regelbundet sina analyser, se t.ex. den här genomgången av skidskytte av Jens Finnäs. Nyhetsbyrån Siren har också delat med sig av ett antal "notebooks".

Internationellt finns det ännu fler exempel där vi framför allt inspireras av Buzzfeeds välstrukturerade dataprojekt.

Känner du till fler svenska medier som publicerar sina analyser öppet? Eller har du feedback på något av våra projekt? Hör gärna av dig till hello@datastory.org.


Dela


Nyhetsbrev

Få reda på när vi släpper nästa projekt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ Datastory i sociala medier.