RL

Robin Linderborg

21 dec. 2018

Nyhetsåret 2018

I våras publicerade vi vårt medieindex om svenska mediers utrikesbevakning. Nu gör vi en uppföljning. Har rapporteringen förändrats från 2017 till 2018?

Vid en jämförelse av nyhetsrapporteringen 2017 och 2018 ter sig medierna nästan fabriksliknande. Det första året producerades det 500 874 artiklar online, det andra 472 426 (fram till den 21 december). Även om det finns mycket variation så ser linjerna för antalet publicerade artiklar per dag snarlika ut mellan åren.

Om mönstret från i fjol håller i sig så kan vi förvänta oss långt färre artiklar per dag under resten av 2018.

Trump fortsätter dominera

Förra året kunde vi konstatera att USA är det land som får allra störst uppmärksamhet i svenska medier. Trenden håller i sig. Om man bortser från det första halvåret 2017 – då Donald Trump precis hade tillträtt som president – så har antalet omnämnanden av den amerikanska presidenten varit relativt konstant.

Vid en närmare koll så visar det sig att det skrivits minst en artikel med ordet "Trump" i rubrik eller ingress under 718 av totalt 720 dagar sedan den 1 januari 2017. Det är över 99,7 procent av alla dagar. Utvecklingen ser liknande ut för artiklar om USA i stort.

Länder på upp- och nedgång

Hur ser det ut för världens övriga länder? De allra flesta ligger på ungefär samma nivå under båda åren.

Som framgår av diagrammet ovan så finns det dock ett antal undantag. I många fall förklaras den drastiska förändringen av en enskild stor händelse under antingen 2017 eller 2018. Här följer ett axplock med några länder vars bevakning i svensk media sjönk eller steg kraftigt mellan åren.

Gambia: från 199 till 13 artiklar

I Gambias fall rör det sig om det omtvistade valet 2017 där den tidigare presidenten inledningsvis vägrade att överlämna makten. Efter att kontroversen lagt sig tunnades rapporteringen om Gambia ut avsevärt.

Elfenbenskusten: från 146 till 12 artiklar

Elfenbenskusten skakades 2017 av flera soldatuppror och politisk instabilitet. Händelserna fick relativt stort uppmärksamhet i svenska medier. Utöver detta bidrog Sveriges fotbollslandskamp mot landet till det höga antalet artiklar 2017.

Nicaragua: från 16 till 128 artiklar

I Nicaraguas fall (ett land som vi ägnade särskild uppmärksamhet till tidigare i år) har rapporteringen ökat kraftigt. Den består nästan uteslutande av de våldsamma protester som ägt rum i landet. Även om konflikten mellan regeringen och oppositionen på intet sätt är ny så har den tagit ny fart under 2018.

Uruguay: från 35 till 129 artiklar

Fotboll, fotboll, fotboll. Uruguay fick ett rejält uppsving av omnämnanden 2018 under fotbolls-VM då laget slog ut Portugal men till slut fick se sig slaget av Frankrike i kvartsfinalerna.

Armenien: från 30 till 106 artiklar

Armenien hamnade i rampljuset efter stora folkliga protester mot att den tidigare presidenten Serzj Sargsian tillträdde som premiärminister. Sargsian avgick så småningom i slutet av april 2018.

Händelser under året

Vissa ämnen har en lång livslängd, medan andra uppmärksammas intensivt under en period för att sedan försvinna från rampljuset. Vi tittade på ett antal nyheter som var utmärkande för årets månader. Minns du alla?

Datastorys nyordsbok

Avslutningsvis tittar vi på något lättsammare. Datastory har analyserat alla ord som använts i rubrik och ingress i samtliga nyhetsartiklar och identifierat ord som använts för första gången under tvåårsperioden. Här är några uttryck som sticker ut.

Whisky-journalist (först använt 2 december 2018)

Omflyttningskarusell (2 november)

Brexitvålnaden (7 november)

Skalbaggekakor (30 oktober)

S-M-C-majoriteten (14 juni)

Nassefierat (19 augusti)


Dela


Nyhetsbrev

Få reda på när vi släpper nästa projekt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ Datastory i sociala medier.


RELATED BLOG POSTS

Se alla
Datastory lanserar skoltema

Daniel Lapidus

15 april 2019

15 april 2019 | Daniel Lapidus

Datastory lanserar skoltema

Här kommer Datastory

Daniel Lapidus

12 november 2017

12 november 2017 | Daniel Lapidus

Här kommer Datastory