DL

Daniel Lapidus

12 nov. 2017

Här kommer Datastory 🎈

Svett, tårar och statistik. Efter intensivt kodknackande, oräkneliga designrundor och mycket skrivande är vi glada över att kunna lansera Datastory i betaversion.

Datastory är ett initiativ med folkbildning i fokus. Vi är ett team av journalister, programmerare, designers och forskare som arbetar i medborgarnas tjänst för att skapa effektiva, engagerande och användarvänliga verktyg för att förstå lokal och global utveckling.

Vi tycker att det är ett demokratiskt problem att så mycket kunskap i dag kostar pengar att ta del av. Vi vill att fler ska kunna bidra effektivt till framtidens faktabaserade lösningar. Vi ser Datastory som en viktig pusselbit i den utvecklingen.

Datastorys födelse

Mitt intresse för pedagogik och global utveckling förde ihop mig med Hans Rosling och Stiftelsen Gapminder för snart 10 år sedan. Vad som började med ett mejl till Hans Rosling (angående ett volontärarbete) blev till fyra års nära samarbete med att förklara människors levnadsvillkor och länders utveckling genom TED Talks och andra föreläsningar och aktiviteter i Sverige och utomlands.

Tio år senare har informationstekniken utvecklats och det som då tog månader att “koda” tar i dag dagar eller veckor. Samtidigt har det skett en snabb utveckling inom området “öppna data” och alltmer information finns tillgänglig.

Men konkurrensen om uppmärksamheten är stor. Hur kan statistik och forskning om nya lösningar på samhällets största utmaningar bli lika spännande som Netflix, Dataspel eller roliga katt-videor?

Vi har inte svaren men Datastory är vårt bidrag till att hitta nya pedagogiska metoder.

Första publiceringen

Vårt första projekt handlar om riksdagsledamöterna och deras intressefrågor. Med hjälp av det som på byråkratiska kallas enskilda motioner vill vi hjälpa våra läsare att lära känna politikerna. Vi vill visa vilka frågor de engagerar sig i och hur de använder det förtroende vi gett dem.

Enskilda motioner kan läggas fram av vilken ledamot som helst och kan röra allt mellan himmel och jord. Vi laddade ner hela databasen av förslag från Riksdagens webbplats och skapade en mer lättillgänglig presentation av innehållet för perioden 2014–2017. Verktyget kommer uppdateras efter den “allmänna motionstiden” (som infaller på hösten) varje år.

Vi arbetar på flera nya projekt inom olika teman och vill gärna ha hjälp av våra läsare. Vilka ämnen tycker du att vi ska belysa under 2018? Mejla oss gärna på hello@datastory.org.

Finansieringen

Datastory grundades med ett bidrag i form av arbetsinsats från Lapidus Interactive AB samt med ekonomiskt stöd från Vinnova för teknikutveckling.

Framåt kommer Datastory finansieras genom en kombination av:

  • Gräsrotsfinansiering (stöd oss gärna via Swish 1234 01 80 24)
  • Böcker, konferenser och utbildningar
  • Samarbeten med forskare, universitet och organisationer som delar samma värdegrund som Datastory.

Alla gåvor till Datastory går oavkortat till nya reportage, tjänster och drift av hemsida.

Personerna som gör det möjligt

Datastory bygger på ett samarbete mellan flera discipliner och hade inte varit möjligt att skapa utan fantastiska medarbetare som designar, kodar, researchar och mycket mer. Läs gärna mer om våra medarbetare på hemsidan.

Jag vill också rikta ett stort tack till familj och vänner som har bidragit med ovärderlig feedback och stöd. Jag vill också tacka frilansare vi arbetar med och praktikanter som arbetat med Datastory under 2017.

Mer information:

Presskontakt: Daniel Lapidus (hello@datastory.org)
Facebook: https://www.facebook.com/datastory.org/
Webben: www.datastory.org


Dela


Nyhetsbrev

Få reda på när vi släpper nästa projekt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ Datastory i sociala medier.


RELATED BLOG POSTS

Se alla
Datastory lanserar skoltema

Daniel Lapidus

15 april 2019

15 april 2019 | Daniel Lapidus

Datastory lanserar skoltema

Årskrönika nyhetsåret 2018

Robin Linderborg

21 december 2018

21 december 2018 | Robin Linderborg

Årskrönika nyhetsåret 2018